Wiedza na wyciągnięcie ręki! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy szereg artykułów, przybliżających w przystępny sposób tematykę witamin, suplementacji, a także zdrowego trybu życia i odżywiania.
Objawy niedoczynności tarczycy
Niedoczynnością tarczycy określa się zespół czynników klinicznych, spowodowany niedoborem lub brakiem tyroksyny (T4) oraz trój-jodotyroniny (T3). To stan, w którym tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu….
Co zwiększa wchłanianie żelaza?
Szacuje się, że ponad 1,5 mld osób na świecie cierpi z powodu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Najczęstszymi objawami tej choroby są zawroty głowy, ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją czy…
Jak alkohol wpływa na organizm człowieka ?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alkohol etylowy zajmuje trzecie miejsce wśród zagrożeń dla zdrowia ogółu społeczeństwa, powodując zarówno szkody zdrowotne, jak i społeczne. Etanol jest również uważany za największy czynnik…
Witamina D – źródła w diecie
Witamina D pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, rozpoczynając od uczestnictwa w utrzymaniu homeostazy wapniowo-fosforanowej i prawidłowej mineralizacji kości, a także jej wpływie na właściwe funkcjonowanie układu endokrynnego, autoimmunologicznego, nerwowego,…
Witamina D – skutki niedoboru
Organizm ludzki jest w stanie produkować witaminę D na drodze syntezy skórnej. Badania wykazany, że nawet wysoka ekspozycja na światło słoneczne jest niewystarczająca i może wymagać suplementacji, szczególnie w okresie…
Jak działa ashwagandha?
Withania somnifera , potocznie zwana „Ashwagandha” lub „indyjskim żeń-szeniem” to niezbędna roślina lecznicza z rejonów subkontynentu indyjskiego. Jest regularnie stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami do leczenia różnych…
Witamina C lewoskrętna. Co to znaczy?
Wyjaśnienie pojęcia lewoskrętnej witaminy C, należy rozpocząć od omówienia czym jest witamina C. Otóż pod powszechną nazwą witaminy C, kryje się kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Kwas askorbinowy C5H8O6 jest…
Które owoce mają najwięcej witaminy C?
Owoce są grupą produktów o wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że przy stosunkowo małej kaloryczności, zawierają znaczące ilości wielu składników odżywczych. Chociaż owoce są bogate nie tylko w witaminy, ale…
Rola witaminy C
Witamina C jest antyoksydantem, który neutralizuje szkodliwy nadmiar wolnych rodników, a także uczestniczy w regeneracji innych przeciwutleniaczy. Jest wchłaniana z przewodu pokarmowego w dwunastnicy i proksymalnym odcinku jelita cienkiego. Dzięki…